Recipes in Bulgarian

[BG] Сурови ябълково-канелени барчета

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Обичате ли зърнените десертчета или пък онези енергийни плодови барчета, завити в оризов пергамент с така наситен и сладък вкус на няколко плодчета? Аз определено ги обожавам и те са редовният избор за мен при такива ситуации. И заради вкуса, и заради удобството, което предлагат – да можеш да се подсладиш без вина, когато те нападне онзи неистов глад за захар или пък когато искаш да се подсилиш на крак на работното място, повреме на поредния шопинг маратон или обикаляйки забележителност след забележителност в рамките на някоя екскурзия.

Какво ще кажете ако ви предложа да съчетаем полезното с приятното? Изкушаващо, нали? Но как да се случи това ? Първо, както и сами се досещате горепосочените десертчета, които можем да намерим в търговската мрежа, макар и някои от тях, сертифицирани като Био продукти, едва ли биха могли да се конкурират с това, което вие можете да сътворите сами вкъщи. Обещавам ви, че и портфейлът и сетивата ви ще бъдат наградени и ще останат възхитени.

Сигурна съм, че поне една от онези суперхрани на прах ви е изкушила и вече разполагате с нея. А дори може и да сте си насъбрали цял шкаф с такива храни, но уви някои са разочаровали вкусовите ви рецептори, а други дори не искате да отваряте, подозирайки съдбата , която ще ги сполети. Знам това от опит. Напълно нормално е не винаги ни се иска да усетим познатия вкус на спирулина, мака или пшенична трева в закуската или смутито си и така в даден момент колкото и да е супер тази храна, потъва в дълбините на кутиите в кухненския шкаф. Решението е да извлечем ползите от тези полезни прахчета, интегрирайки ги в любимите ни рецепти за снакс-похапване или за десерт.

Необходими продукти :

  • 150 гр сушени фурми без костилка
  • 40 гр сушени ябълки
  • 50 гр предварително накиснати сурови бадеми
  • 20 гр натрошено ленено семе
  • Канела на вкус

 

Начин на приготвяне :

Накиснете фурмите и ябълките за около половин час във вода. В мощен блендер или чопър, смесете всички съставки до получаване на хомогенна смес. След това поставете гъстата смес върху прозрачно фолио и покрийте със същото. Разстелете сместа с помощта на точилка до постигане на желаната дебелина. Приберете в хладилник за поне 2 часа, след което разрежете на желаните форми. Аз например режа на правоъгълници за да постигна ефекта на барчета. Вземете лист хартия за печене и го нарежете на парчета с приблизителната големина на барчетата ви. Поставете всяко барче върху парчето хартия за печене и ги наредете едно върху друго в кутия с капак. Съхранявайте в хладилник. Така десертчетата могат да запазят свежестта си до една седмица. Ако пък правоъгълната форма не ви допада, чудесна идея би било и да разрежете сместа на кръгчета и да получите здравословни сурови курабийки.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.